Home FluffyLifeRåd om komfurer
Råd om komfurer

Råd om komfurer

Med gode el-vaner i køkkenet kan elforbruget nedsættes. Det sparer penge og mindsker udslippet af CO2 og dermed også bidraget til drivhuseffekten (januar 2003).

Det gør korrekt beklædning altså også, som du kan læse mere om her.

Køb af komfur

Et komfur bør kunne holde i mindst 15 år. Overvej derfor grundigt behovet inden køb.

Vælger man et gaskomfur, er der meget energi at spare hvert år i hele komfurets levetid.

Vælg et gaskomfur, hvis der er mulighed for tilslutning af bygas eller naturgas. Gaskomfurer må kun installeres af autoriserede VVS-installatører.

Der er ikke meget energi at spare ved at købe nyt gaskomfur. Mange gaskomfurer er mere end 25 år gamle og stadig i glimrende stand.

Afbrænding af gas danner såkaldte nitrogenoxider (NOx), som belaster indeklimaet. Derfor bør man sørge for ventilation (emhætte), god udluftning eller udsugning under brug.

Køb af induktionskogeplader kræver at grydens bund er magnetisk. De traditionelle aluminiums- og rustfrie gryder kan ikke bruges. Gryderne skal have en jernkerne i bunden. Det kan betyde, at det meste af kogegrejet måske også skal udskiftes.

Induktionsplader er dyre og der kan opnås samme energibesparelse ved omhyggelig brug af traditionelle plader.

Brug af komfur

Ved at ændre vaner kan man spare meget energi:

Sørg for at grydens bund er plan. Hvis bunden er buet, bliver elforbruget større.

Grydens bund skal minimum dække hele kogezonen.

Kog altid med et tætsluttende låg, det nedsætter energiforbruget til ca. en tredjedel.

Kog med så lidt vand i gryden som overhovedet muligt og udnyt kogepladens for- og eftervarme.

Brug af ovn

Køb evt. en A-mærket el-ovn. De bruger mindst energi.

Der bruges ca. 1 kWh ved at have ovnen tændt på 200°C i en time, inklusiv opvarmning og vedligehold.

Fyld ovnen op. Man kan sagtens tilberede flere forskellige retter på én gang, uden at de tager smag af hinanden.

Brug stegetermometer og undgå overstegning og unødig brug af energi.

Brug for- og eftervarme. Tænd når maden er sat i ovnen og sluk 5-10 min før retten er færdig. Herved kan der spares op til 25% energi.

Rens af ovnen, hvis den ikke er selvrensende: Smør et lag brun sæbe på ovnens inderflader. Lad ovnen varme op til 90°C, og lad den stå ved denne temperatur i ca. 30 min. Vask grundigt af med rent vand. Husk at brun sæbe kun må anvendes til ovne, der ikke er selvrensende.